PROGRAME DE CERCETARE
Programul de cercetare nr. 12/2024
- Denumire: Sextil Puşcariu. Corespondenţă primită
- Responsabil de program: CS III Nicolae Mocanu.
- Stadiul actual al cunoştinţelor în domeniul respectiv: Până în prezent au fost publicate doar în reviste de cultură şi de specialitate câteva scrisori adresate de lingvişti, scriitori şi oameni de cultură lui Sextil Puşcariu.
- Scopul programului: editarea ştiinţifică integrală a corespondenţei primite de Sextil Puşcariu, păstrată în arhiva familiei Magdalena şi Alexandru Vulpe şi aflată în prezent, în urma unei donaţii, în arhiva Institutului nostru.
- Rezultatele scontate: punerea la îndemâna cercetătorilor (istorici literari, lingvişti, istorici, folclorişti etc.) a unui corpus însemnat şi valoros de scrisori cu o valoare documentară inestimabilă.
- Modul de valorificare a rezultatelor: publicarea volumelor de corespondenţă la Editura Academiei Române.
- Durata: 2024 continuă.
- Proiectele de cercetare propuse în acest program:
PROIECT DE CERCETARE NR. 1
- Denumire: Sextil Puşcariu. Corespondenţă primită. Volumul I. Literele A–B, Partea I şi Partea II; Vol. II. Litera C. Partea a II-a.
- Responsabil de proiect: CS III Nicolae Mocanu.
- Colectivul de cercetare: CS III Nicolae Mocanu, Arhivist dr. (post vacant, scos la concurs).
- Termenul de realizare: 2024 continuă.
- Stadiul actual al cunoştinţelor în domeniul respectiv: este prima ediţie ştiinţifică din corespondenţa primită de Sextil Puşcariu şi publicată în volum.
- Scopul proiectului: publicarea integrală, după principii ştiinţifice, cu note şi comentarii, a tuturor scrisorilor primite de Sextil Puşcariu de la sfârşitul secolului al XIX-lea şi până la moartea sa (1948). Punerea, în felul acesta, la dispoziţia cercetătorilor a unui material documentar de o valoare inestimabilă pentru istoria culturii, literaturii şi ştiinţei româneşti din prima jumătate a secolului XX.
- Material şi metode de lucru: materialul care face obiectul proiectului este constituit din corespondenţa originală, grupată alfabetic. Editarea se va face conform normelor filologice de editare a corespondenţei. Textele vor fi însoţite de note explicative şi comentarii asupra expeditorilor, precum şi asupra persoanelor şi a evenimentelor menţionate în texte.
- Rezultate scontate: facilitarea accesului celor interesaţi la un corpus documentar extrem de valoros pentru istoria lingvisticii şi a literaturii române, precum şi pentru istoricul instituţiilor academice (Universitatea din Cluj, Academia Română, Muzeul Limbii Române).
- Valorificarea rezultatelor: definitivarea pentru tipar a unui volum de corespondenţă.
- Colaborări în ţară: vor fi utile deplasările cercetătorilor la Biblioteca Academiei Române şi la alte biblioteci academice şi universitare din ţară.
- Colaborări în străinătate: –