PROGRAME DE CERCETARE
Programul de cercetare nr. 13/2024
- Denumire: Folclorul în răspunsurile la Chestionarele Muzeului Limbii Române
- Stadiul actual al cunoștințelor în domeniul respectiv: Valorificate exclusiv din perspectivă lingvistică, fiind parțial fișate și citate în bibliografia Dicționarului Limbii Române sau făcând, mai ales în perioada interbelică, obiectul unor teze de doctorat ori de licență, răspunsurile la Chestionarele Muzeului Limbii Române (1922–1937) nu au fost abordate, până în prezent, din perspectivă folclorico-etnografică. Fondurile documentare rezultate din celelalte două mari anchete indirecte dedicate investigării limbii și culturii tradiționale românești, inițiate, la sfârșitul secolului al XIX-lea, de B.P. Hasdeu și Nicolae Densușianu, au intrat în circuitul științific prin intermediul unor tipologii gândite și tipărite de folcloriști (Mușlea, Bîrlea 1970; Fochi 1976).
- Scopul programului: alcătuirea și publicarea unei antologii de texte folclorice din răspunsurile la Chestionarele Muzeului Limbii Române, însoțită de un aparat critic adecvat și de un studiu introductiv care să expliciteze contextul teoretico-metodologic.
- Rezultate scontate: introducerea în circuitul științific a unor documente folclorice inedite din perioada interbelică.
- Modul de valorificare a rezultatelor: o antologie de texte folclorice publicată la o editură recunoscută CNCS; elaborarea de studii, articole și comunicări pe problematica studiată.
- Durata: 2019–2024.
- Proiectul de cercetare propus în acest program:
PROIECT DE CERCETARE NR. 1
- Denumire: Folclorul în răspunsurile la Chestionarele Muzeului Limbii Române
- Responsabil de proiect: CS II dr. Cosmina Timoce-Mocanu
- Colectivul de cercetare: CS II dr. Cosmina Timoce-Mocanu (12 luni).
- Termenul de realizare: 2024 continuă.
- Stadiul actual al cunoștințelor în domeniul respectiv: Valorificate exclusiv din perspectivă lingvistică, fiind parțial fișate și citate în bibliografia Dicționarului limbii române sau făcând, mai ales în perioada interbelică, obiectul unor teze de doctorat ori de licență, răspunsurile la Chestionarele Muzeului Limbii Române (1922–1937) nu au fost abordate, până în prezent, din perspectivă folclorico-etnografică. Fondurile documentare rezultate din celelalte două mari anchete indirecte dedicate investigării limbii și culturii tradiționale românești, inițiate, la sfârșitul secolului al XIX-lea, de B.P. Hasdeu și Nicolae Densușianu, au intrat în circuitul științific prin intermediul unor tipologii gândite și tipărite de folcloriști (Mușlea, Bîrlea 1970; Fochi 1976).
- Scopul proiectului: alcătuirea și publicarea unei antologii de texte folclorice din răspunsurile la Chestionarele Muzeului Limbii Române, însoțită de un aparat critic adecvat și de un studiu introductiv care să expliciteze contextul teoretico-metodologic. În cursul anului 2024 se va urmări finalizarea antologiei de texte folclorice din răspunsurile la Chestionarele Muzeului Limbii Române și prezentarea sa spre revizie unui colectiv alcătuit din cercetători lingviști și folcloriști. Se vor efectua următoarele operațiuni: literarizarea textelor folclorice identificate în răspunsurile la Chestionarul I. Calul;sistematizarea textelor folclorice identificate în întreg fondul răspunsurilor la Chestionarele Muzeului Limbii Române după criterii tematico-tipologice; selecția și organizarea textelor în cuprinsul antologiei, precum și redactarea aparatului critic aferent fiecărui text; alcătuirea sistemului de indici (de corespondenți, de localități) și înaintarea antologiei spre comitetul de revizie.
- Rezultate scontate: introducerea în circuitul științific a unor documente folclorice inedite din perioada interbelică.
- Modul de valorificare a rezultatelor: o antologie de texte folclorice publicată la o editură recunoscută CNCSIS; elaborarea de studii, articole și comunicări pe problematica studiată.